onsdag 18 december 2013

RE04: Tusen och en natt

Tusen och en natt är ett av de kändaste verket inom arabisk litteratur. Sagosamlingen utkom på 900-talet e.Kr. från Sidenvägen, som är ett persiskt, arabiskt, indiskt, kinesiskt och grekiskt kulturområde. Tusen och en natt handlar om vesirens dotter, Scheherazade, som ska spendera en natt med den persiske kungen Shahriâr, för att sedan i gryningen avrättas. Scheherazade har en plan för att undgå döden; hon berättar en saga för kungen och väver in flera sagor, vilket leder till att när gryningen kommer vill kungen så gärna veta hur det slutar så han låter Scheherazade leva ett dygn till. Scheherazade fortsätter på samma bana och hennes sagor räcker 1001 nätter, och efter det ger kungen med sig och gifter sig med henne. Det är därifrån som namnet till sagosamlingen har kommit.



Berättelserna i Tusen och en natt fördes vidare via muntlig tradition på samma vis som europeisk mytologi, men berättelserna i Tusen och en natt tros ha förts vidare som sanna historier. Detta eftersom att hitta på berättelser och berätta osanna sagor anses vara en lögn och är förbjudet enligt gammal islamsk kultur.

Senare översättningar och utgivningar av Tusen och en natt innehåller just 1001 berättelser, som man fått av att dela upp vissa sagor och lägga till några andra. Boksamlingen kom till Europa på tidigt 1700-tal tack vare fransmannen Antoine Gallands översättning.


Arabsikt manuskript av Tusen och en natt från 1300-talet


Tusen och en natt innehåller en hel del våld och sex, något som skiljer sagosamlingen från många andra litterära verk.  Tusen och en natt blev också populärt tack vare de häpnadsväckande illustrationerna.

Något som är lite speciellt med sagosamlingen är att i flera av sagorna spelar många historiska personer någon roll, t.ex. kalifen Harun al-Rashid. Just Harun al-Rashid och hans hustru Sitt Zubayda förekommer ofta och är centrala personer i sagorna.

Berättelserna i sagosamlingen är mycket varierande och olika varandra. Sagosamlingen innehåller bl.a. historiska berättelser, kärlekshistorier, tragedier, komedier, dikter, burlesk och även lite erotik. Berättelserna handlar ofta om djinn (ökenandar skapade av Gud), ghouler (monster/andar som håller sig till gravgårdar, plundrar gravar och äter lik), apor, trollkarlar och legendariska platser. Ett vanligt tema i Tusen och en natt är ödet.
Några kända berättelser ur Tusen och en natt är bl.a. Aladdin, Ali Baba och de 40 rövarna, Anden i flaskan, Hassan repslagare, Adschid och Sinbad Sjöfararen.
Flera av dessa berättelser, och andra berättelser i Tusen och en natt, har filmatiserats enskilt både som animerade filmer och spelfilmer. T.ex. Disney har gjort några filmer som baserar sig på berättelsen om Aladdin, Anden i flaskan och Ali Baba och de 40 rövarna.


Disney's Aladdin är baserad på berättelsen från Tusen och en natt


Tusen och en natt är utan tvekan ett av de kändaste och mest lästa verken inom arabisk litteratur genom tiderna och trots att samlingen är så gammal så vågar man nästan påstå att den kommer hållas lika känd ännu en lång tid framöver.




8 kommentarer:

  1. Kul att lära sig något nytt, för även om jag är en Disney-fantast så visste jag nog inte att Aladdin är baserad på Tusen och en natt. Log också för mig själv när jag kom till stycket som säger att berättelserna anses vara sanna eftersom kulturen sade att påhittade berättelser och lögner var förbjudet. Jag tror nog att Scheherazade lär ska ha gjort vad som helst för att undgå sitt öde och sin avrättelse, även hitta på berättelser, haha. Bra inlägg!

    SvaraRadera
  2. Visste inte att Tusen och en natt innehöll "vuxnare" berättelser. Intressant det där med att historierna är sanna, med tanke på alla övernaturliga väsen som det berättas om.

    SvaraRadera
  3. Sheherazade är urtypen för författaren som känner ett tvång att berätta sin historia.

    SvaraRadera
  4. Det var ett intressant verk! och att Aladdin var baserad på Tusen och en natt visste jag inte. Du skriver bra, Patricia! Good job!

    SvaraRadera
  5. Intressant inlägg! Har nog hört en liten del om Tusen och en natt, men var inte helt säker på att Aladdin var baserad på den. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  6. Välskrivet! För många västerlänningar, inklusive jag själv, har Tusen och en natt varit stereotypen för "Orienten". Däremot var det nytt för mig att sagosamlingen är så varierande och att den inte riktar sig enbart till barn.

    SvaraRadera