söndag 12 januari 2014

RE04: Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi föddes 2 oktober 1869 i Porbandar i Gujarat i Indien. Han hette egentligen Mohandas Karamchand Gandhi, men är känd världen över som Mahatma Gandhi. (Mahatma är en indisk term som betyder ungefär "stor ande" och används ibland som en indisk äretitel.) I indien har man gett honom hederstiteln Landsfader. Ghandi var en indisk politiker, advokat och andlig ledare. Han är mest känd som förgrundsgestalten (ledaren) i Indiens strävande mot självständighet från det Brittiska imperiet.


Gandhi förespråkade och sysslade med icke-våld, och ansåg att sanning var viktigt i alla situationer. Redan under sin uppväxt lärde sig Gandhi läran om Ahimsa, dvs. att man inte ska skada eller döda andra levande varelser. Gandhi levde även enkelt och ordnade en ashram, dvs. ungefär ett hinduistiskt kloster där man i ro kan få syssla med t.ex. meditation. Han tillverkade även sina egna kläder och bar i stort sett alltid en dhoti och en sjal. (Dhoti är ett traditionellt indiskt draperat klädesplagg som är mycket vanligt för indiska män.) Gandhi växte upp med vegetarianism och var vegetarian i hela sitt liv. Under sin uppväxt lärde han sig även om tolerans och om fasta för självrening. Mycket som han lärde sig under sin uppväxt fortsatte han med under resten av sitt liv, exempelvis fastade han flera gånger i långa perioder, både för självrening och för protest. Gandhi hörde till vaishya-kasten, dvs. företagarnas kast.

Som 13-åring 1883 giftes Gandhi bort med Kasturba Makhanji och fick senare fem barn, varav ett dog. Gandhi studerade först i Indien och åkte senare till London för att studera juridik. Det var här som hans intresse för samhället började och han utbildade sig till advokat. 1891 återvände Gandhi till Indien för att forsätta studera lagar. Han bodde och jobbade också i Sydafrika en tid innan han återvände till Indien 1914.

När Gandhi levde i Sydafrika, som var en del av Brittiska imperiet,  mötte han mycket diskriminering mot indier, b.l.a. blev han avkastad från ett tåg, utestängd från flera hotell och misshandlad. Detta har beskrivits som en vändpunkt i hans liv och han fick ett uppvaknande mot sociala orättvisor och hans samhällsaktivism fick sin början ordentligt. Genom att se orättvisorna, rasismen och fördomarna mot indier i Sydafrika började Gandhi ifrågasätta ställningen som hans folk hade inom Brittiska imperiet, och även sin egen ställning i samhället. 1906 kom det en ny lag om att kolonins indiska befolkning måste registrera sig, och Gandhi uppmanade befolkningen att gå emot den nya lagen och utstå bestraffningarna för det, istället för att göra motstånd med våld. Planen körde igång, vilket ledde till en sjuårig strid där tusentals indier, däribland Gandhi, fängslades. Den sydafrikanske generalen som ledde det hela blev dock tvungen att förhandla fram en kompromiss med Gandhi, vars idéer tog form och blev uppmärksammade under denna strid.
Gandhi stannade i Sydafrika i över 20 år för att hjälpa indierna där med att få b.l.a. rättslig hjälp.

1914 återvände Gandhi till Indien för att kämpa för Indiens självständighet från det Brittiska imperiet.
Under många år organiserade Gandhi olika protester, strejker och kampanjer för att rubba det brittiska styret, varav en av de mest framgångsrika kampanjerna var den s.k. saltkampanjen 1930. Kampanjen gick ut på att man skulle protestera mot skatten på salt och Gandhi vandrade 40 mil för att själv framställa salt. Tusentals indier anslöt sig till Gandhi under hans vandring. När de kommit fram bröt Gandhi loss en näve salt, och eftersom det var förbjudet att själv utvinna salt, bröt han mot saltlagen. Storbritannien svarade med att sätta över 60 000 personer i fängelse.
                                                      Gandhi under salltkampanjen

Gandhi arresterades och fängslades flera gånger under sitt liv, p.g.a. sina kampanjer.
Indien lyckades till slut få sin självständighet från det Brittiska imperiet 15 augusti 1947.

Den 30 januari 1948 sköts den 78-årige Gandhi till döds i New Delhi då han var på väg till ett bönemöte. Mördaren Nathuram Godse och var en extremistisk hindunationalist som ansåg att Gandhi var ansvarig för att ha försvagat Indien genom hans försök till samförstånd med landets muslimer. Över 17 000 aktivister med kopplingar till hindunationalism arresterades och Godse och hans medbrottsling dömdes till döden och avrättades 1949.
I New Delhi öppnades för allmänheten 1973 Gandhi Smriti (Gandhi Hågkomst), som bevarar rummet där Gandhi bodde de sista månaderna av sitt liv och tomten där han sköts.

Martyrkolonnen vid Gandhi Smriti markerar platsen där Gandhi mördades


Gandhi skulle ha fått Nobels fredspris 1948, men mordet på honom förhindrade det. Priset delades inte alls ut det året, eftersom man ansåg att det inte fanns en lämplig kandidat i livet. Den 2 oktober, d.v.s. Gandhis födelsedag, har blivit en nationell högtidsdag - Gandhi Jayanti. 2007 beslutade FN:s generalförsamling även att 2 oktober ska vara Internationella icke-våldsdagen.







7 kommentarer:

  1. Bra text, mycket informationsrik !

    SvaraRadera
  2. Efter att ha läst ditt inlägg förstår jag vikten av att människor med makt inte är strategiska och krigiska till sina ageranden utan att de likt Mahatma Ghandi betonar mjukare värderingar. Det märks att du lagt ner mycket tid på din text, så bra jobbat!

    SvaraRadera
  3. Uttömmande inlägg! Gandhi ägnade en stor del av sitt liv till förättring av olika områden. Han var verkligen en man värd uppmärksamhet.

    SvaraRadera
  4. Gandhi är väl känd för de flesta men ditt inlägg upplyste även de frågor man haft och själv inte tagit reda på. Väldigt välskrivet inlägg! Vet du alls vad som hände med hans barn, försökte de gå i hans fotspår eller valde de helt andra vägar i livet?

    SvaraRadera
  5. Jätte bra skrivet, Ghandi är en intressant person.

    SvaraRadera
  6. Väldigt engagerat och bra skrivet. Gandhi är ett gott moraliskt föredöme och var en ursinnigt skicklig politiker. Frun och barnen mådde dock inte alltid så bra. Två av hans 4 söner levde ganska destruktiva liv - i konflikt med bilden av fadern.

    SvaraRadera
  7. Har hört om Gandhi förut, men du fick mycket bra information om honom i det här inlägget! Bra skrivet!

    SvaraRadera