torsdag 12 december 2013

RE04: Naomi Klein - judisk författare

Det finns många kända judiska författare, många av dem kvinnor. Naomi Klein är en av dessa kvinnor.

Naomi Klein föddes 8 maj 1970 i Montreal i Kanada. Hennes judiska släkt har en historia av fredsaktivism, något som Klein har fortsatt med. Hon studerade på University of Toronto, men hoppade av för att jobba på tidningen Toronto Globe and Mail. Klein återvände dock till universitetet för att avsluta sina studier, men hoppade ännu en gång av för att hon fått en praktikplats inom journalism. Förutom att vara författare är hon alltså även journalist och aktivist.
Klein är gift med Avi Lewis, som är dokumentärfilmskapare. Paret fick sitt första barn, Toma, 2012.

Klein är mest känd för sina böcker No Logo och The Shock Doktrine.
Hennes första bok, No Logo, utkom 1999 och handlar om hur dåligt märkesinriktad konsumism är. Boken beskriver varumärken och reklam och hur det påverkar människor. I stora hela är det en samhällskritisk bok, liksom många av hennes andra böcker. No Logo blev en internationell bästsäljare och har för många blivit ett manifest av anti-globalisering.
Kleins andra kända bok, The Shock Doktrine, utkom 2007 och kritiserar frimarknadspolitiken.
Även denna bok blev en internationell bästsäljare.

Klein har också skrivit om flera aktuella problem som t.ex. Irakkriget. Hon har även öppet kritiserat den israeliska politiken.


Klein har också sagt att även fast hon är jude är hon emot Israel. Hon menar att som jude får man inte hata andra judar, kritisera Israel eller israelisk politik, eller något annat som ligger "nära" judendomen. Gör man detta blir man högst antagligen anklagad för att vara "självhatande". Klein har sagt att hon då kan kalla sig för just detta, eftersom hon öppet har kritiserat israelisk politik. Hon menar att den judiska undervisningen handlar om skräck och fruktan och att man redan i grundskolan lär ut att judarna alltid varit förföljda och hatade, och att Israel existerar för en enda orsak - att ingen annan vill ha judarna.
Klein menar också att hon är emot tanken på att Israel ska rädda henne (som hör till judarnas tro, i allmänhet), eftersom hon anser att det är fel att ett land som inte tillåter att hon får säga sin åsikt, ska fungera som en räddning för ett folk. Klein har sagt att hon vill hon bli räddad från Israel, inte av Israel.

I stora hela är Naomi Klein en intressant person med många åsikter och funderingar, något som uppmärksammats och gjort henne känd världen över.





7 kommentarer:

  1. Bra skrivet, Naomi Klein verkar vara en ytterst intressant kvinna!

    SvaraRadera
  2. Välformulerat inlägg om en författare jag (pinsamt nog) aldrig hört talas om. Uppskattar att hon vågar kritisera Israel trots att hon är jude!

    SvaraRadera
  3. Bra presentation Patricia! Begreppet "judiskt självhat" pekar på ett riktigt fenomen, särskilt efter holocaust. Klein lär nog inte höra till gruppen, precis som det framgår av ditt inlägg.
    Ps. Man får låna de nämnda böckerna av mig!

    SvaraRadera
  4. Väldigt intressant inlägg! Kul att få lära sig mer om en såpass karismatisk person som Klein kommer i uttryck som, måste dock erkänna att hon är totalt okänd från tidigare för mig också! Speciellt fascinerande tycker jag att hennes avstånd från delar av judendomen är men också hur hon kritiserar sättet man utbildar barnen i skolorna! Förväntade mig ett tråkigt inlägg eftersom jag tyckte att ämnet verkade färglöst men tji fick jag, det här var super!

    SvaraRadera
  5. Bra inlägg, har aldrig hört talas om författaren, men hennes böcker låter lockande. Gillar även hennes starka åsikter och hennes våghalsiga sätt att kritisera Israel som det är.

    SvaraRadera
  6. Intressant inlägg! Trots att hon var från tidigare okänd för mej måste jag säga att hon fascinerar otroligt.

    SvaraRadera