måndag 2 december 2013

RE04: Religionens ursprung

Religion är en tro som grundar sig på tron om en eller flera gudar, övernaturliga fenomen eller andar. Gudarna ses ofta som skapare och att de finnsöver det jordiska. Själva ordet har sitt ursprung i latinets "religio" som betyder gudsdyrkan, gudsfruktan eller respekt för det heliga.

Religioner har troligen uppstått en gång i tiden för att männsikorna skulle kunna förstå och hantera liv och död, för att förklara olika fenomen och för att kunna samarbeta i grupper. För att tillhöra en religion behöver man inte tro på en personlig gud, men en uppfattning om det heliga och det värdsliga måste finnas.

Religionen är lika gammal som mänsklighetens historia och religiösa föremål hör till de äldsta som har hittats.

Det finns olika tankar om religionens ursprung.
Max Müller (1823-1900) ansåg att religionen har sitt ursprung i olika naturfenomen, t.ex. solen, regnet, åskan, havet, månen, bergen och likande.
E.B Tylor (1832-1917) trodde att religionen har utvecklats från tron på andliga väsen, dvs. animism.
Enligt Sir James Frazer (1854-1941) har religionen utvecklats från primitiva magiska försök för att bemästra sin tillvaro.
Emile Durckheim (1858-1917) ansåg att religionen är ett socialt fenomen som ingår i samhället.
Mircea Eliade (1907-1986) tyckte att religionens ursprung är i allmänhet ointressant och att religionen finns överallt i världen. Det heliga är centralt för alla religioner och det är kring detta som allt religiöst beteende kretsar.

Man anser ofta att naturreligionerna är urpsrunget till dagens religioner, men det är svårt att veta 100 % säkert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar