onsdag 18 december 2013

RE04: Tusen och en natt

Tusen och en natt är ett av de kändaste verket inom arabisk litteratur. Sagosamlingen utkom på 900-talet e.Kr. från Sidenvägen, som är ett persiskt, arabiskt, indiskt, kinesiskt och grekiskt kulturområde. Tusen och en natt handlar om vesirens dotter, Scheherazade, som ska spendera en natt med den persiske kungen Shahriâr, för att sedan i gryningen avrättas. Scheherazade har en plan för att undgå döden; hon berättar en saga för kungen och väver in flera sagor, vilket leder till att när gryningen kommer vill kungen så gärna veta hur det slutar så han låter Scheherazade leva ett dygn till. Scheherazade fortsätter på samma bana och hennes sagor räcker 1001 nätter, och efter det ger kungen med sig och gifter sig med henne. Det är därifrån som namnet till sagosamlingen har kommit.



Berättelserna i Tusen och en natt fördes vidare via muntlig tradition på samma vis som europeisk mytologi, men berättelserna i Tusen och en natt tros ha förts vidare som sanna historier. Detta eftersom att hitta på berättelser och berätta osanna sagor anses vara en lögn och är förbjudet enligt gammal islamsk kultur.

Senare översättningar och utgivningar av Tusen och en natt innehåller just 1001 berättelser, som man fått av att dela upp vissa sagor och lägga till några andra. Boksamlingen kom till Europa på tidigt 1700-tal tack vare fransmannen Antoine Gallands översättning.


Arabsikt manuskript av Tusen och en natt från 1300-talet


Tusen och en natt innehåller en hel del våld och sex, något som skiljer sagosamlingen från många andra litterära verk.  Tusen och en natt blev också populärt tack vare de häpnadsväckande illustrationerna.

Något som är lite speciellt med sagosamlingen är att i flera av sagorna spelar många historiska personer någon roll, t.ex. kalifen Harun al-Rashid. Just Harun al-Rashid och hans hustru Sitt Zubayda förekommer ofta och är centrala personer i sagorna.

Berättelserna i sagosamlingen är mycket varierande och olika varandra. Sagosamlingen innehåller bl.a. historiska berättelser, kärlekshistorier, tragedier, komedier, dikter, burlesk och även lite erotik. Berättelserna handlar ofta om djinn (ökenandar skapade av Gud), ghouler (monster/andar som håller sig till gravgårdar, plundrar gravar och äter lik), apor, trollkarlar och legendariska platser. Ett vanligt tema i Tusen och en natt är ödet.
Några kända berättelser ur Tusen och en natt är bl.a. Aladdin, Ali Baba och de 40 rövarna, Anden i flaskan, Hassan repslagare, Adschid och Sinbad Sjöfararen.
Flera av dessa berättelser, och andra berättelser i Tusen och en natt, har filmatiserats enskilt både som animerade filmer och spelfilmer. T.ex. Disney har gjort några filmer som baserar sig på berättelsen om Aladdin, Anden i flaskan och Ali Baba och de 40 rövarna.


Disney's Aladdin är baserad på berättelsen från Tusen och en natt


Tusen och en natt är utan tvekan ett av de kändaste och mest lästa verken inom arabisk litteratur genom tiderna och trots att samlingen är så gammal så vågar man nästan påstå att den kommer hållas lika känd ännu en lång tid framöver.




torsdag 12 december 2013

RE04: Naomi Klein - judisk författare

Det finns många kända judiska författare, många av dem kvinnor. Naomi Klein är en av dessa kvinnor.

Naomi Klein föddes 8 maj 1970 i Montreal i Kanada. Hennes judiska släkt har en historia av fredsaktivism, något som Klein har fortsatt med. Hon studerade på University of Toronto, men hoppade av för att jobba på tidningen Toronto Globe and Mail. Klein återvände dock till universitetet för att avsluta sina studier, men hoppade ännu en gång av för att hon fått en praktikplats inom journalism. Förutom att vara författare är hon alltså även journalist och aktivist.
Klein är gift med Avi Lewis, som är dokumentärfilmskapare. Paret fick sitt första barn, Toma, 2012.

Klein är mest känd för sina böcker No Logo och The Shock Doktrine.
Hennes första bok, No Logo, utkom 1999 och handlar om hur dåligt märkesinriktad konsumism är. Boken beskriver varumärken och reklam och hur det påverkar människor. I stora hela är det en samhällskritisk bok, liksom många av hennes andra böcker. No Logo blev en internationell bästsäljare och har för många blivit ett manifest av anti-globalisering.
Kleins andra kända bok, The Shock Doktrine, utkom 2007 och kritiserar frimarknadspolitiken.
Även denna bok blev en internationell bästsäljare.

Klein har också skrivit om flera aktuella problem som t.ex. Irakkriget. Hon har även öppet kritiserat den israeliska politiken.


Klein har också sagt att även fast hon är jude är hon emot Israel. Hon menar att som jude får man inte hata andra judar, kritisera Israel eller israelisk politik, eller något annat som ligger "nära" judendomen. Gör man detta blir man högst antagligen anklagad för att vara "självhatande". Klein har sagt att hon då kan kalla sig för just detta, eftersom hon öppet har kritiserat israelisk politik. Hon menar att den judiska undervisningen handlar om skräck och fruktan och att man redan i grundskolan lär ut att judarna alltid varit förföljda och hatade, och att Israel existerar för en enda orsak - att ingen annan vill ha judarna.
Klein menar också att hon är emot tanken på att Israel ska rädda henne (som hör till judarnas tro, i allmänhet), eftersom hon anser att det är fel att ett land som inte tillåter att hon får säga sin åsikt, ska fungera som en räddning för ett folk. Klein har sagt att hon vill hon bli räddad från Israel, inte av Israel.

I stora hela är Naomi Klein en intressant person med många åsikter och funderingar, något som uppmärksammats och gjort henne känd världen över.





måndag 2 december 2013

RE04: Religionens ursprung

Religion är en tro som grundar sig på tron om en eller flera gudar, övernaturliga fenomen eller andar. Gudarna ses ofta som skapare och att de finnsöver det jordiska. Själva ordet har sitt ursprung i latinets "religio" som betyder gudsdyrkan, gudsfruktan eller respekt för det heliga.

Religioner har troligen uppstått en gång i tiden för att männsikorna skulle kunna förstå och hantera liv och död, för att förklara olika fenomen och för att kunna samarbeta i grupper. För att tillhöra en religion behöver man inte tro på en personlig gud, men en uppfattning om det heliga och det värdsliga måste finnas.

Religionen är lika gammal som mänsklighetens historia och religiösa föremål hör till de äldsta som har hittats.

Det finns olika tankar om religionens ursprung.
Max Müller (1823-1900) ansåg att religionen har sitt ursprung i olika naturfenomen, t.ex. solen, regnet, åskan, havet, månen, bergen och likande.
E.B Tylor (1832-1917) trodde att religionen har utvecklats från tron på andliga väsen, dvs. animism.
Enligt Sir James Frazer (1854-1941) har religionen utvecklats från primitiva magiska försök för att bemästra sin tillvaro.
Emile Durckheim (1858-1917) ansåg att religionen är ett socialt fenomen som ingår i samhället.
Mircea Eliade (1907-1986) tyckte att religionens ursprung är i allmänhet ointressant och att religionen finns överallt i världen. Det heliga är centralt för alla religioner och det är kring detta som allt religiöst beteende kretsar.

Man anser ofta att naturreligionerna är urpsrunget till dagens religioner, men det är svårt att veta 100 % säkert.